top of page

מועדון שוהם

האתגר

בשוהם יצרנו נוסחה שלוקחת נוער בסיכון לנשירה, ומאפשרת להם להגיע לגדולות. מיחידות מובחרות ועד לתחרויות בינלאומיות, התלמידים שלנו מגשימים את הפוטנציאל והחלומות שלהם, מצמיחים  את עצמם, את משפחותיהם וקהילתם.

 הקהילה האתיופית עלתה למרות אתגרים מרובים; עם זאת, המצוקה לא הסתיימה עם הגעתם ארצה וקליטתם בישראל. 

141,000

אתיופים חיים בישראל

19%   VS 10%

ממשפחות יוצאי אתיופיות הן משפחות חד הוריות לעומת כלל האוכלוסייה בישראל.

43%

מקרב בני נוער יוצאי אתיופיה מביעים עניין בלימודים במוסדות להשכלה גבוהה.

33% לעומת 66%

מתלמידי תיכון יוצאי אתיופיה משיגים תעודת בגרות  המזכה אותם בכניסה לאוניברסיטה לעומת כלל האוכלוסייה  בישראל.

50%

 מתלמידי יוצאי אתיופיה הוריהם ילידי אתיופיה שאינם מבחינים מספיק את השפה, התרבות ומערכת החינוך.

X7

צעירים יוצאי אתיופיה הורשעו בפלילים יותר מאשר האוכלוסייה הכללית. מהווה עדות לגזענות המופנה כלפיהם.

גורמים אלו משפיעים באופן משמעותי על יכולתם של תלמידים יוצאי אתיופיה להצטיין בלימודים ולממש את הפוטנציאל שלהם. מדובר באובדן עצום ליוצאי אתיופה בפרט ולחברה הישראלית בכללותה. תלמידים אלו זקוקים לתמיכה משמעותית על מנת להצליח ולהתגבר על מגוון האתגרים הניצבים בפניהם.

בבית שמש חיים 4,000 ישראלים יוצאי אתיופיה. בעת  שהילדים  לומדים באותם בתי ספר כמו האוכלוסייה הכללית,  החל מכיתה ז' מתחילה ספירלה יורדת בנוכחות ובביצועים הלימודיים שמובילה לירידה חדה במספר התלמידים יוצאי אתיופיה הזכאים לתעודת בגרות המאפשרת זכאות בכניסה לאוניברסיטאות לעומת כלל האוכלוסייה הישראלית.

אם כישלון זה לא ייפסק, יוצאי אתיופיה ישארו ברמות החברתיות-כלכליות הנמוכות ביותר ולא ישתלבו בחברה הישראלית. המציאות לא חייבת להיות כך.

תוכנית שוהם

בשנת 2012, פעילת חברתית ותיקה בעיר בית שמש ויו"ר עמותת "תפארת אורות", מרים זוסמן וד"ר מאיר אקשטיין, זיהו שתלמידים רבים בקרב יוצאי אתיופיה שהצליחו ביסודי לא ממצים את הפוטנציאל שלהם לאורך שנות התיכון.

באמצעות שיחות עם אנשי חינוך וניתוח מפורט של ההתפתחות החינוכית בבית ספר אולפנת אמי"ת נגה, התברר כי לתלמידים אין את המעטפת הלימודית והסביבה הביתית הנדרשת כדי לעמוד בדרישות בית הספר. יתרה מזאת, התברר שהממשלה נתנה תמיכה מינימלית לתלמידים אלו מתוקף כך שמצבם האישי נתפס על תקן סביר".

שוהם נוסדה כדי לתת לתלמידים אלו את התמיכה החינוכית, המשאבים האקדמיים והידע התרבותי כדי לשגשג.

תלמידים יוצאי אתיופיה רואיינו ונבחרו לקחת חלק בתוכנית לפי הקריטריונים הבאים:

  • היו ב-25%-30% מהמובילים בכיתתם בבית הספר היסודי

  • יכולת קריאה וכתיבה ברמה ברמה הכיתתית

  • מוטיבציה להשתתף, ומחויבת לתוכנית

  • הבעת עניין בראיון אישי

  • עניין ומחויבות מצד ההורים שילדם יקח חלק בתוכנית

להתכנית פועלת כפנימייה ללא פנימייה. התוכנית פועלת ארבעה ימים בשבוע במשך שלוש שעות ביום לאחר הלימודים, למשך 45 שבועות בשנה. יש שיעור של 89% הישארות וסיום התוכנית מתחילתה ועד סופה, ונוכחות סדירה של 95% מכלל החניכים לאורך כל השנה.

התכנית שמה דגש על מצוינות, התמדה, סקרנות, קריאה, יכולת להשתמש בדיאלוג לפתרון בעיות, חשיפה לעולם ו"הרגלי תבונה". התאמנו ופיתחנו שיטות וכלים חינוכיים מוכחים בכדי לפתח בקרב החניכים יכולות הצטיינות במטרה להכשירם לקראת לימודים אקדמאיים באוניברסיטאות והשגת הצלחה בקריירה שבו יבחרו. .

הסתכלות קדימה 

שוהם היא תכנית של עמותת תפארת אורות, חממה חינוכית השואפת למצוינות חינוכית, השפעה חברתית והעצמה לאוכלוסיות מוחלשות. אנו מאמצים, מפתחים ומיישמים שיטות ותבניות מוכחות כדי לעזור לתלמידים, למורים ולהורים להשיג את הפוטנציאל המרבי שלהם. העמותה וצוותה צברו מומחיות רבה בהפעלת ויישום תכניות חינוכיות למצוינות בתשע השנים האחרונות מאז תכניות הפיילוט שלה. בשלב זה אנו מוכנים למסד ולהרחיב את ההשפעה והתוכניות שלנו בפריסה ארצית.

bottom of page